Flåter & tæger

Flåter og Tæger

Flåter og Tæger kan sætte sig på Hunde, Katte, Kaniner generelt alle dyr med pels også på os mennesker.

 

Det kan være svært at mærke om et Flåt eller Tæge har bidt sig fast, på ens kæledyr. Det er dog vigtigt at få dem fjernet, så snart man opdager det, da det i værste tilfælde kan føre til overførelse af Borrelia – dog vil de primære symptomer være feber og træthed.

 

Fjernelse af Flåter og Tæger

 

Løsning 1 Flåtfjerner og Tægetang

Den nemmeste måde at fjerne en Flåt eller Tæge er med en “Flåtfjerner” eller en “Tægetang” som kan købes på de fleste apoteker, hos dyrehandleren eller på nettet.
Med flåtfjerneren griber man om hovedet helt nede ved huden, derefter drejer du stille og ubesværet rundt indtil flåten slipper.

Derefter er det vigtigt at tjekke om alle “6” ben er kommet med ud.

 

Løsning 2 Pincet

Man kan også benytte en almindelig pincet, hvor man tager fat omkring hovedet og forsøger at dreje den til flåten slipper. Ellers kan man lave et langt sejt træk til flåten slipper, dog skal du passe på at flåten ikke springer, da det kan være svært at få fat omkring hovedet efterfølgende.

 

OBS..
Pas på ikke at benytte de gamle husråd om at “nulre” flåten med vaseline eller sprit, da man risikere at flåtens maveindhold tømmes hvorved der er større risiko for at overføre borrelia.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis:

du vil have råd og vejledning i forebyggelse af flåter.
du ønsker at få din hund vaccineret mod borrelia
dit familiedyr har flåter, og der udvikles en reaktion omkring bidsteddet,dit familiedyr har haft en flåt og nu viser tegn på feber, træthed, halthed, epilepsi, fascialis lammelse, muskelsmerter og usikker gang.

 

Skrevet af Mathias Grøndal Kristoffersen